Skridskor

Hur vet man egentligen vilka skridskor man ska välja? 

Det finns många variabler att väga in när man ska köpa skridskor. 

En viktig faktor är hur mycket åkaren väger/hur lång den är. Några vanliga modeller för nybörjare är Riedell Sparkle Snow, och Edea Motivo till märkesåkare, samt Overture med mirage eller charme-skenea till de som är på den andra halvan av märkena och enkelhopp. 

Men, det är nu det börjar bli lite klurigt. Är du längre än 150 cm och/eller väger mer än 40 kg, kommer nämligen inte Overture att vara tillräckligt stabila, utan risken finns att de slits ut och knäcks i skaftet, i förtid. För att undvika detta, rekommenderar vi alltid att man tar Chorus till enkelhoppen. 

Detsamma gäller Riedell Crystal. 

Motivoset eller Sparkle Snow - För märkesträning för alla under 40 kg och max 150 cm.

Overtureset med Charmeskena - Enkelhopp inkl axel och dubbel salchow samt dubbel toeloop för alla under 40 kg och max 150 cm. Märkesträning för de som är längre än 150 cm eller tyngre än 40 kg.

Chorus, paras ofta med Coronation ace om den ska vara till enkelhopp och de första dubbelhoppen. Sätts ofta samman med en avancerad skena för de som tränar 4+ gånger i veckan och tränar dubbelhopp med sina chorus. 

Ice Fly, Concerto, Piano passar för alla som har växt färdigt. Hårdheten är en hjälp om man är färdigväxt i sina fötter och har lite vikt i kroppen. En vuxen kan börja sin karriär på Ice fly, men vi rekommenderar alltid att man börjar med Overture, eller Crystal. 

Skenor:

Rotation/Balance - Märken

Mirage/Charme - enkelhopp inklusive Axel, dubbel salchow och dubbel toeloop. 

Coronation Ace Lite, Legacy lite - Enkel- och dubbelhopp

Pattern99/Elite - För dubbel och trippelhopp (Rak tagg lättare att hitta i upphopp och landning) Rekommenderas om du är bäst på att snurra och vill ha mer hjälp i dina hopp. 

Gold seal/Supreme - För dubbel och trippelhopp (Korslagda taggar gör det lättare att komma in i piruetter samt utföra steg på isen.) Rekommenderas om du är bäst på att hoppa och vill ha mer hjälp i piruetterna.